• Vaihda kieltä ▸
 • Vaihda kieltä ▾
 • FI
 • EN
 • FI ▾
 • Kumpi lämmittää enemmän – kehu vai raha?

  Suomalainen kulttuuri ei tue kiitosta, kehumista tai kauniita sanoja, vaikka ne tutkimusten mukaan motivoivat ihmisiä vähintään yhtä paljon kuin raha. Tämän japanilaisen tutkimuksen mukaan ihmisten aivot reagoivat lähes identtisesti kehuun ja tukkuun kahisevaa. Silti positiiviseen vuorovaikutukseen ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Mutta mitä hyötyä siitä olisi?

  1. Positiivinen palaute tehostaa oppimista

  Oikein suunnatut ja aidot kehut edesauttavat oppimista ja parhaimmassa tapauksessa motivoivat ihmistä yrittämään uudestaan tai kehittämään ominaisuuksiaan. Muistamme myös oppimamme paremmin, kun siihen liittyy jokin positiivinen muistijälki tai tunnetila.

  2. Keho ja mieli kiittävät

  Positiiviset palautteet vaikuttavat henkiseen hyvinvointiin, mutta niillä on selvä yhteys myös fyysiseen terveyteen. Myönteinen ilmapiiri vähentää mm. sairastumisen riskiä, lisää serotoniinin tuotantoa ja vähentää stressiä. Etenkin esimiehen tuella näyttää olevan yhteys jopa matalampaan verenpaineeseen.

  3. Parantaa tuloksellisuutta

  On hyvä muistaa, että vain 10 % ihmisistä pystyy hyödyntämään korjaavan palautteen. Positiivinen vuorovaikutus ja kehut taas lisäävät kollektiivista motivaatiota ja suorituskykyä, tukevat luovuutta ja antavat tilaa erilaisuudelle. Näillä on nähty olevan suora yhteys tuottavuuteen.

  Muista! Vaikka itse ei pitäisi omia sanojaan merkittävinä, ne voivat merkitä toiselle valtavasti. Juuri sinun sanasi voivat olla ne oikeat, jotka kannustavat ihmistä eteenpäin.