|20.2.2019|
Myönteinen vuorovaikutus eli kehut ja kiitokset ovat lähtökohtaisesti hyvä asia, jolla on paljon positiivisia vaikutuksia yksilöön ja työyhteisöön. Kaikella on kuitenkin rajansa, eikä väärin suunnattu kohteliaisuus palvele ketään. Mieti siis seuraavia, ennen kuin kehut ja vältä virheet!
1. Epäoikeudenmukainen kiitos
Kehuthan oikeaa henkilöä, oikeassa paikassa, oikeaan aikaan. Vaikka tarkoitus olisi hyvä, jonkun kehuminen toisten kustannuksella ei lisää kollektiivista motivaatiota tai suorituskykyä ympärilläsi. Tämä pätee etenkin, jos työyhteisössä ylistävät sanat on suunnattu aina vain yhdelle henkilölle tai pahimmassa tapauksessa henkilölle, joka ei kehuja oikeastaan ansaitsisi.
2. Ylimitoitettu ylistäminen
Epäaidot kohteliaisuudet tai täysin ylimitoitettu ylistäminen saattavat kääntyä kehujaa vastaan. Positiivista palautetta ei tulisi antaa umpimähkään, koska pettymys ihailun valheellisuudesta saattaa tuottaa vastaanottajalle mielipahaa. Mieti siis tarkkaan, miksi kehut toista. Aidosti hyvästä tahdosta vai omista tarkoitusperistäsi lähtien?
3. Mielivaltainen positiivinen vahvistaminen tai manipulointi
Thomas Eriksonin mukaan mielivaltainen positiivinen vahvistaminen on “sitä, että ihminen antaa toiselle toisinaan voimakasta positiivista palautetta ja toisinaan ei” ja “sitä, että toinen tulee riippuvaiseksi tästä kovasti haluamastaan positiivisesta palautteesta.” * Taktiikalla haetaan valtaa toiseen, sillä jatkuva jännitystila helpottaa toisen manipuloimista. Mikäli kehuja haluaa heti positiivisen palautteen jälkeen sinulta palveluksia, on syytä kyseenalaistaa hänen motiivinsa.
4. Seksuaalinen häirintä
Toisen vartaloa, ulkonäköä tai muita fyysisiä ominaisuuksia kehuessa tai kommentoitaessa tulee olla erityisen tarkkana, jotta ei syyllisty tahallisesti tai tietämättään seksuaaliseen häirintään. Fyysisen lähentelyn lisäksi seksuaaliseksi häirinnäksi voidaan katsoa myös sanallinen ei-toivottu huomio, kuten vihjailevat puheet ja eleet. Kannattaa miettiä, haluaako ylipäänsä kehua toista hänen ulkoisen olemuksensa takia. Jos haluaa varmistaa, ettei toinen koe kehumista ahdisteluna, kannattaa pitäytyä esimerkiksi työsuorituksen arvioinnissa.
*Thomas Erikson, Psykopaatit ympärilläni, sivu 212