• Change language ▸
  • Change language ▾
  • FI
  • EN
  • EN ▾
  • Kolme keinoa saada lisää palautetta ja oppia lisää vahvuuksistaan

    Saatko sinä riittävästi palautetta omasta työstäsi? Onko teillä läheistesi kanssa tapana sanoa ääneen hyvät asiat, joita toisissanne huomaatte?

    Kaikille meille on elintärkeää saada palautetta tehdystä työstä ja toiminnastamme – olimme sitten työntekijöitä, esimiehiä, äitejä, isejä, puolisoita tai ystäviä.

    Onneksi meistä jokainen voi vaikuttaa palautteen määrään! Ja onneksi on KEHU. Positiivisen palautteen antaminen ei ole koskaan ollut helpompaa – tämä on uuden ajan moderni tapa ilahduttaa kaveria, kollegaa tai omaa esimiestä. Kehuja antaessa sekä antajan että vastaanottajan onnellisuus lisääntyy, näin kertovat useat positiivisen psykologian tutkimukset.

    Sinulla on vastuu siitä, millaista palautekulttuuria itse ympärilläsi viljelet. Voit myös vaikuttaa siihen, paljonko itse saat palautetta.

    ”Mitä kylvät, sitä niität.”

    Palaute on lahja, joka auttaa sinua näkemään omat vahvuutesi ja kehityskohtasi. Kun saat palautetta, pysähdy rauhassa miettimään, pystytkö allekirjoittamaan palautteen viestin.

    Korjaavan palautteen osalta voit pohtia, onko se oikeutettu, ja kannustavan palautteen osalta voit tunnustella, näetkö tämän hyvän myös itse itsessäsi. Koetko olevasi hyvän palautteen arvoinen? Muissa on usein helpompi nähdä hyvää, kuin itsessä.

    Näiden kolmen vinkin avulla voit systemaattisesti saada enemmän palautetta itsellesi:

    1. Anna itse enemmän myönteistä palautetta

    Kiitä kollegaa, kehu tiimiä, vahvista pomoa. Sano ääneen kaikki se hyvä, mitä ympärilläsi tapahtuu päivittäin. Arvosta muiden työsuoritusta ääneen ja taputa olalle. Mitä enemmän viljelet myönteistä palautetta ympärillesi, sitä enemmän saat sitä itsekin. Mitä, jos tätä kokeilisi kotonakin..? Kerro puolisollesi tai lapsillesi, mistä kaikesta olet kiitollinen heissä: roskapussin vienti, kaupassa käynti tai auton tankkaus voivat tuntua pieniltä asioilta, mutta kiitoksen kuuleminen tuntuu yllättävän hyvältä.

    2. Pyydä palautetta suoraan ja systemaattisesti eri tilanteissa

    Kun esiinnyt, pyydä erityinen palaute tietyiltä kuulijoilta. Kun aloitat projektin, sano esimiehellesi, että tulet pyytämään häneltä projektin päätyttyä yksityiskohtaisen palautteen. Tai ylipäätään, kysy ihmisiltä, mitä he sinusta ajattelevat. Mikä toiminnassasi on heistä hyvää ja missä he toivoisivat muutosta? Entäpä jos kotona pidettäisiin pienet rakentavassa positiivisessa hengessä käydyt kehityskeskustelut siitä, mikä meidän parisuhteessa tai perheessä toimii, ja millaista palautetta perheenjäsenet haluaisivat toisilleen antaa.

    3. Ota saatu palaute aidosti vastaan

    Kun sitten saat myönteistä tai kriittistä palautetta – ota se hyvä ihminen vastaan! Kiitä palautteen antajaa. Kysy tarkennuksia ja kerro arvostavasi saamaasi palautetta. Myönteisen palautteen kohdalla unohda vaatimattomuus ja uskalla nauttia siitä. Olet sen ansainnut! Kriittisen palautteen ropistessa kuuntele tarkkaan ja kysy, miten voisit jatkossa toimia paremmin? Tämä EI ole helppoa kotona!

    Lähestulkoon kaikki kodin ja työelämän konfliktitilanteet johtunevat heikoista palautteenantotaidoista, ja toisaalta näitä itsessäsi kehittämällä näet nopeasti myönteisiä vaikutuksia ihmissuhteissasi!

    Jos haluat kehittää vuorovaikutustaitojasi, tässä kirjavinkkinä rakentavaan ja empaattiseen vuorovaikutukseen Marshall Rosenborgin kirja: Rakentava ja myötäelävä vuorovaikutus (Nonviolent Communication periaatteet suomeksi).


    Tilaa Montevistan uutiskirje ja saa säännöllisesti vinkkejä onnellisen työelämän rakentamiseen!

    Tutustu 2019 avattavaan työnhakijoiden klubiin, Werksiin – www.werks.fi

    * Ota seurantaan myös Montevistan FacebookInstagram & YouTube ja saa vinkkejä (työ)arkeesi ja sen parantamiseen!

    Tervetuloa LinkedIn-verkostooni, ellet vielä ole, odotan kutsuasi!