• Change language ▸
 • Change language ▾
 • FI
 • EN
 • EN ▾
 • Kehu itseäsi – se on parasta buustia urallesi!

  Joskus pelkkä kiitoksen sanominen ääneen on vaikeaa, mutta vielä vaikeampaa tuntuu olevan kehuminen. Moni on sitä mieltä, että se ei jotenkin istu hiljaiseen ja jäykkään suomalaiseen kulttuuriimme. Miten niin ei muka istu?

  Nykyisin kiittäminen ja kehuminen onnistuu meiltä onneksi melko luontevasti tilanteessa kuin tilanteessa. Tai ainakin olemme ottaneet asiassa valtavan askeleen eteenpäin. Vielä on kuitenkin parantamisen varaa ja moni kompastuu etenkin itsensä kehumiseen. Kuinka vaikeaa onkaan sanoa ääneen, että osaa jonkun asian hyvin tai on asiantuntija jossakin asiassa. Vääränlainen vaatimattomuus hidastaa uralla etenemistä.

  Pohtiessani henkilöitä, jotka osaavat kehua itseään, mieleeni tulee tuttavapiiristäni yrittäjiä. Rohkeita omien ideoidensa toteuttajia, jotka tunnistavat ja tunnustavat omat rahkeensa ja sen, mihin ne riittävät. Ihailen näitä tyyppejä, sillä heillä on ollut paitsi idea ja visio, myös paljon itseluottamusta. Yrittäminen vaatii paljon uskoa omaan itseensä ja osaamiseensa sekä rohkeutta kertoa siitä ääneen.

  Itsensä kehumisessa on eroja. Ylitsevuotava ja ylimielinen "minä osaan kaiken"-asenne ei välttämättä kanna pitkälle, mutta tunnen paljon yrittäjiä, jotka osaavat erinomaisesti kertoa osaamisestaan aidosti ja hyvän itsetuntemuksen kautta. Aitous ja hyvä itsetuntemus ovatkin mielestäni tärkeimpiä tulevaisuuden työelämässä tarvittavia ominaisuuksia. Niiden avulla pääsee itselleen parhaiten sopiviin positioihin ja myös voi paremmin. Saattaa olla, että tulevaisuudessa yhä useampi meistä toimii yrittäjänä, mutta se on jo toisen blogin aihe.

  Sain eräältä yksinyrittäjältä kerran neuvon hetkiin, jolloin usko itseen on koetuksella. Silloin kannattaa pysähtyä ja hengittää syvään sisään ja ulos. Pohdi ja muistele tilannetta työssäsi, jolloin sinulle tuli hyvä mieli. Saitko mahdollisesti kehuja joltakin vai oliko kyseessä tilanne, joka tuli hoidettua niin hyvin, että voisit taputtaa itseäsi ylpeänä olkapäälle ja kehua itseäsi? Mieti tuota hetkeä ja sano ääneen: "tuon homman hoidin erinomaisesti".

  Kappas, siitähän saikin aika hyvän mielen ja lisäenergiaa työpäivään! Itselläni viimeisin onnistumisen kokemus liittyy siihen, kun sain pyynnön mennä kouluttamaan erästä ryhmää. Viestissä luki: "...saat hallinnon ja kokoustekniikan kiinnostamaan kuulijaa kuin kuulijaa". Tämä oli aivan mielettömän kiva viesti, josta sain paljon hyvää mieltä. Sen avulla muistin taas, että minähän osaan valtavasti asioita ja jo sujui omien tylsempienkin hommien hoitaminen helpommin.

  Joten tee se nyt heti tämän tekstin luettuasi. Pysähdy ja pohdi, koska viimeksi sait hyvän fiiliksen hyvin hoidetusta asiasta tai onnistumisen kokemuksen. Pidä tämä muisto mielessäsi. Mikä parasta, nyt voit myös kirjata sen ylös Kehuun ja palata siihen, jos joskus epäilet itseäsi. Kaikki kehut yhdessä paikassa, mikä ihana idea!