• Change language ▸
  • Change language ▾
  • FI
  • EN
  • EN ▾
  • Kehumalla töihin

    Suomalainen ei kehu. Ei muita eikä varsinkaan itseään. Moni asiakkaani kokee suurta ahdistusta pohtiessaan, kuinka tuo oman ainutlaatuisen osaamisensa esiin työnhaussa. Kun se kuulostaa niin itsensä kehumiselta.

    Mietitäänpä tätä hieman. Kehu = henkilöön liittyvä positiivinen piirre tai aikaansaannos. Suomalainen kehu = henkilöön liittyvä liioitellun positiivinen piirre tai harhaanjohtavan hyväksi arvioitu aikaansaannos. Kuulostaako tutulta?

    Miksi kehuja tarvitaan?

    Kehuilla on tärkeä tehtävä työnhaussa onnistumisessa ja oman osaamisen esiin tuomisessa. Vaatimattomuus ei kaunista. Et saa paikkaa mitätöimällä itseäsi ja aikaansaannoksiasi. Jos et osaa kehua ja olla ylpeä siitä, mitä osaat ja mihin kaikkeen kykenet, se voi virheellisesti viestiä huonosta ammatillisesta itsetunnosta. Jos et itse usko itseesi, kuinka voisit vaatia sitä työnantajalta?

    Kehun ei tarvitse olla tyhjä astia tai jotakin, josta ei saa otetta. Kehu kannattaa perustaa faktoille, niille tosiasioille, jotka ovat tapahtuneet. Esimerkiksi: ”Olen hyvä Excelin käyttäjä, osaan rakentaa monimutkaisiakin kaavoja, jotka auttavat datan analysoinnissa ja oikeiden päätösten teossa. Viime vuonna säästimme 10 000 €, kun varaston kierto saatiin tekemäni kaavan avulla nopeammaksi. Yksikön johtaja kävi henkilökohtaisesti kiittämässä minua ja sanoi, että olen aika haka IT-asioissa.”

    Kehuja tarvitaan, jotta työnantaja saa oikean käsityksen osaamisestasi ja siitä, mihin kaikkeen kykenet. Työnantaja ei pysty ilman tätä tietoa päättämään, oletko sopiva henkilö tehtävään. Ole siis ylpeä osaamisestasi ja kehu itseäsi rinta rottingilla.

    Miksi kehuja pitää olla tallessa?

    Kehuja kannattaa kerätä koko ajan, sillä ne tuppaavat unohtumaan. Onnistumme päivittäin kaikenlaisissa asioissa, saamme hyvää palautetta asiakkailta, esimieheltä ja yhteistyökumppaneilta. Mutta muistoilla on tapana haalistua ja palautteilla, erityisesti hyvillä sellaisilla, unohtua, jos emme laita niitä talteen.

    Kehu-palvelu on helppo tapa positiivisten palautteiden ja onnistumisten kirjaamiseen. Toinen toimiva tapa on pitää henkilökohtaista onnistumisten päiväkirjaa. Sitä voi pitää joko kännykällä tai voit hankkia kauniin muistikirjan, johon yhden tai useamman kerran päivässä kirjaat asioita, joissa koet onnistuneesi. Näin kehut ovat aina saatavilla, kun tarvitset niitä.

    Töissä perustellessasi, mitä hyötyä sinusta olisi uudessa projektissa, verkostoitumistapahtumassa, jossa on monta potentiaalista työnantajaa, ja tietenkin uutta työtä hakiessasi.

    Muista kehua itseäsi jo hakemuksessa. Se on sisäänheittodokumenttisi työhaastatteluun. Hakemuksessa ja CV:ssä aikaansaannokset ja positiiviset palautteet kannattaa laittaa tiivistetysti, ja jos vain mahdollista, numeroiden avulla konkretisoiden. Työhaastattelussa pystyt sitten jo paremmin avaamaan hyviä puoliasi kertomalla mukaansa tempaavan onnistumistarinan.

    Kehumisiin!


    Kirjoittajasta:

    Olen Tiina Myöhänen-Astikainen ja työskentelen uravalmentajana Suomen Ekonomeissa. Asiakkaani ovat aivan parhautta. Tähtihetkiäni ovat ne, kun ihminen oivaltaa jotain suurta itsestään tai saa rohkeutta kokeilla sellaista, johon ei itse uskonut edes kykenevänsä. Asiakkaani pitävät minua kannustavana, rehellisenä ja empaattisena valmentajana.